Lovas ovi program: 4-7 éves gyerekeknek

Amikor gyermeked a mesefilmet nézve felkiált, hogy "Én is szeretnék egy lovat, én is lovagolni akarok!" akkor elsőre valószínűleg egyáltalán nem veszed őt komolyan, ám telnek-múlnak a hetek-hónapok, és ő egyáltalán nem tesz le tervéről! Ekkor jöhet a lovas-ovi program

Ez a korosztály még nyitott és különösen fogékony az állatok és a természet szeretete iránt, az állatokkal való foglalkozás és a friss levegőn való tevékenykedés jótékony hatása több oldalról is igazolt. A kicsiket még nem lehet a hagyományos értelemben felelősségteljes lovaglásra oktatni, azonban a lovas ovi program egy remek alap arra, hogy a későbbiekben kialakuljon akár egy tartósabb szerelem a lovaglás az állatok és a természet iránt.

Hány éves kortól üljön lóra a gyerek?

Nem lehet elég korán elkezdeni, mondja a mondás. Így a 3-7 év közötti korban elkezdhetjük a lóval való ismerkedést, a ló ápolását és a lépésben vezetett lovon végzett feladatok kielégítik a gyermek igényeit. A lovaglás technikai tanítását 7-8 éves kortól célszerű elkezdeni.

A lovaglás előnyei

Egészen kisgyermekkortól nagyon fogékonyak vagyunk a külső környezetünk iránt. Az ilyenkor ért behatások, tapasztalatok nemritkán egész életünkben, gondolkodásmódunkban meghatározó szerepű lehet. Ebben az időszakban az életünkbe belépő lovas élmények, és maga az állat is meghatározóvá válhat.

A póniban rejlő lehetőségek

Nem állja meg az a tévesen keringő mende-monda a helyét, miszerint a pónik gonoszak és kis gnómok. Ezzel szemben az az igazság, hogy a gyerekek a pónikon sokkal könnyebben és sikerélménnyel gazdagabban tudnak megtanulni lovagolni , mert a ló és lovas mérete harmonizál egymással. A gyerekben nem kelt félelmet, könnyen tudja ápolni és a mindennapi kapcsolat olyan lovas jártasságot ad a gyermeknek, amivel lényegesen előbb kerülhet nagyobb hátas közelébe.

Sokan egyből a "mélyvízbe dobják" a gyermeket és nagylovon kezdik a tanulást. Ha a ló alkalmas erre a feladatra, addig nincsen semmi baj, viszont a gyermek így bizony számos tevékenységtől, tanulási lehetőségtől esik el.

Az egy dolog, hogy póniról kisebbet lehet esni. Mert hát azzal ugye mindenki tisztában van, hogy ha valaki lóra ül, az bizony idő kérdése, de lesz olyan, hogy nem önszántából száll le róla. A lovak - úgy a pónik is - kiszámíthatatlanok, nem olyanok, mint a gépjárművek, hogyha balra tekered a kormányt, akkor biztosan balra fordul. Érző és érzékeny, menekülő állatok.

Persze ha gyermek érkezik a foglalkozásra, biztos lehetsz felőle, hogy olyan lovat fogunk alá adni, amelyik nagyon szélsőséges körülmények között ugrik meg és az a megugrás is inkább csak egy nagyobb oldallépésnek fog számítani. De mindenesetre nem szabad elsiklani a tény felett, hogy ő is csak lóból van, a lovak pedig néha megbotlanak és tesznek nagyobb oldallépéseket.

A póni lovaglás mellett igen erős érv, hogy a gyermek meg tudja tanulni azokat a dolgokat is a ló mellett, amelyeket egy nagy ló esetében aligha. Például megtanulja, hogy hogyan lehet felkantározni a lovat anélkül, hogy ahhoz létrára kéne állnia. Megtanulja a ló ápolását, kefélését,sörényének fésülését is és a rendes lecsutakolását. Megtanul nyergelni és segítség nélkül fogja tudni kiszedni a ló patájából a koszt. Egy nagy ló lábát sokszor még egy felnőtt ember is nehezen veszi fel és tartja meg, egy kisgyerek esetében ez a lépés egész egyszerűen megvalósíthatatlan. A ló lecsutakolása, a ló helyes felszerelése és pályára vezetése, a segítség nélkül történő le- és felszállás bizony mind-mind szerves részei a lovaglásnak. Ha ezekből a dolgokból kimarad a gyermek, akkor a lovaglás azon részét hagyja ki, ami elengedhetetlenek a fejlődéshez. megtanulja, hogyan lépjen oda egy lóhoz, hogyan pucolja le, hogyan üljön fel rá - megtanulja, hogyan kell viselkednie egy lóval úgy, hogy biztonságban legyen. Hozzá fog szokni, hogy a lovaglás csupán annyiból áll, hogy valaki felülteti a nyeregbe és valaki leszedi onnan, majd beültök a kocsiba és irány haza. Amint megismerkednek a ló melletti teendőkkel és azok is szépen beépülnek a lovas oktatásba, onnantól fogva csak az igazán lelkes gyerekek álmai között fog szerepelni, hogy egyszer nekik is saját patásuk legyen.

Kis pónijaink (oktatónk felügyelete mellett) mindent megtesznek azért, hogy gyermeked számára a lovaglás minden perce öröm legyen.

Iskolás kor előtt száron vezetjük a lovat, miközben tornagyakorlatokat, vagy játékos feladatokat lehet végezni a lovon. 7 éves kor alatt csak akkor adok szárat a tanulónak, ha valóban rátermett és fizikailag is fejlett.

© 2020  Szuhakálló és Környéke Lovas és Szabadidős Sport Egyesület Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el